fbpx
- News -

Pozabljena zgodba o času (VIDEO)

April 11, 2020

// SLOVENŠČINA //

NASVET: Za celovito izkušnjo pred branjem kliknite “predvajaj”.

Že poznaš pozabljeno zgodbo o času? To je zgodba o drugačnem času, v drugačni deželi s čarobnimi bitji, od katerih se lahko ogromno naučimo.

Ali ste vedeli, da odrasel škrat tehta samo 300 gramov, doseže višino le skromnih 15 centimetrov in živi tudi do 500 let?

Jaz niti!

Kljub svoji drobnosti pa so škrati velika, nežna in čuteča bitja. Škratje si uredijo dom v hišici pod drevesnimi koreninami s pastjo za dihurje, dnevnimi prostori, spalnico, zračniki, skladiščem in čarobnim straniščem, kjer preživijo kar veliko časa. Dela imajo veliko: od priprave kurjave, iskanja zdravilnih zelišč do opravljanja obrti in skrbi za živalski svet.

Malo znana razlika med palčki in škrati je ta, da ne kopičijo podzemnih zakladov (zlata, srebra in dragih kamnov). Seveda vedo zanje, vendar jih naberejo le toliko, kolikor potrebujejo za trgovanje ali darila. Veliko več kot dragocenosti jim pomeni skladno življenje z naravo, njeno čuvanje in ohranjanje take, kot je zmeraj bila – čudovita. Morda, samo morda, pa se lahko tudi mi kaj naučimo od njih.

Pa še prijateljski nasvet: če se boste v gozdu kar naenkrat spotaknili in zakotalili po bregu… Škrat ne mara razgrajanja po gozdu in veseli bodite, da vam je podstavil samo nogo.

Uživajte v ŠKRATKOVI, in dovolite si, da vas popelje v drugačen čas, v drugačni deželi s čarobnimi bitji, od katerih se lahko ogromno naučimo.

Elvis Šahbaz

– VIDEO –

Video & Production: Danej Brakič

– AUDIO –

Production & Mix: Andrea F

Special guest (violine): Ana Mezgec

Recorded in Ocean Spiral Studio – Islas Canarias, ES & CMK Studio, Koper – Capodistria, SI (assistant: Jaka Miklavčič).

Mixed at Trylobyte Mix Room, Koper – Capodistria, SI

Mastering: DaGoose Music Mastering, NL (Jefferey De Gans)

Posebna hvala, VSEM, ki so kakorkoli sodelovali pri nastanku tega videa.

FB: elvis_sahbaz (https://www.instagram.com/elvis_sahbaz/)

IG: Elvis Šahbaz (https://www.facebook.com/sahbazelvis/)


// ENGLISH //


Koncert ob izidu drugega albuma – IO

September 05, 2019

// SLOVENŠČINA //

ELVIS ŠAHBAZ – Koncert ob izidu drugega albuma – “IO”.

Povezava do dogodka.

V petek, 20. septembra 2019 se bo ob izidu drugega albuma (“IO”) – prvič na popolnoma samostojnem koncertu (recitalu) – predstavil kitarski virtuoz iz Izole – Elvis Šahbaz.

Koncert bo potekal v cerkvi sv. Marije Alietske, ki stoji v strogem starem mestnem jedru, v neposredni bližini Manziolijevega trga. Njen nastanek datirajo v drugo polovico 11. stoletja, v 18. stoletju pa je cerkev dobila današnjo podobo in predstavlja edini primer oktogramsko zasnovane kompozicije cerkve s križno obokanim stropom v širši okolici. Zaradi edinstvene oblike pa cerkev zagotavlja edinstveno akustiko, ki je pri klasični glasbi izrednega pomena.

Ob tej priložnosti bo kitarski virtuoz predstavil nekaj skladb iz svojega prvenca “Parenzana Blues”, pri katerem gre za skladbe posvečene predvsem mestu, v katerem živi in iz katerega črpa navdih (Skladbe: Svetilnik, Izola, Parenzana Blues, Viža, Vrabci …).

V nadaljevanju bomo slišali tudi nekaj skladb iz avtorjevega drugega albuma “IO”, pri katerem so skladbe bolj osebne, čustvene in povezane z avtorjevim doživljanjem sveta znotraj in okoli sebe (Skladbe: IO, Besame, Žetev, Škratova, Fuga …).

Nekaj skladb, ki jih bo kitarski mojster zaigral, pa bo iz prihajajočih albumov in bodo celoto konceptualno zaključile kot sladica po odličnem obroku.

BIO:
Gre za ognjevito mešanico tehničnih spretnosti in čutnosti na najlonskih strunah klasične kitare, s priokusi, ki sežejo vse od flamenka do jazz-a prek sanjavih new age prizvokov, za katero sam Elvis namigne, da je začela nastajati sočasno z njegovo ljubeznijo do glasbe, še v obdobju otroštva, ko je 7 let živel v Salzburgu, v Avstriji, skupaj z mamo, ki je v dijaškem domu skrbela za študente svetovno priznanega Mozarteum-a.

Vonj po smolah, voskih in lesu, ki je ovijal delavnice in trgovine z glasbili mojstrov na ulici, kjer je preživljal večino svojega dneva, se je že takrat zapečatil v njegove nosnice ter tako za vedno očaral njegovo, tedaj že nastajajočo glasbeno dušo.

A vendar, čarom sveta klasične glasbe navkljub, se mu je formalna »klasična« glasbena izobrazba nekako izmikala, saj ga, ob prihodu v njegovo sedanje mesto, Izola, na jadranski obali, lokalna glasbena šola ni želela sprejeti med učence kitare, zato so ga najprej preusmerili na učenje trobente, nato pa odslovili, češ da »nima posluha«.

Pri rosnih desetih letih se Elvis k sreči ni pustil odvrniti in se je držal svoje poti, oziroma svoje kitare ter tako z vsakodnevnimi vajami in muziciranjem nadaljeval vse do današnjega dne.

Naj zatorej ne preseneča dejstvo, da za njegove nikoli improvizirane, temveč izjemno natančno komponirane, oblikovane ter napisane skladbe, v resnici ne obstajajo nikakršne partiture, notno črtovje oziroma napisane note, vse je zabeleženo le v njegovi glavi.

Čeprav se jo zatorej le stežka opiše ali opredeli, kaže, da je njegovo glasbo veliko lažje občutiti in tudi umestiti v različnih kontekstih ter oblikah umetniškega ustvarjanja.

Samo Turk za Muzikobala: http://bit.ly/recenzija_muzikobala
“Mislim, da je Elvis Šahbaz, ko sem ga leta nazaj prvič slišal igrati, igral klasično kitaro in spominjam se svojega navdušenja in presenečenja nad njegovo glasbo in izvedbeno spretnostjo. Združeval je stvari, ki jih nisem bil navajen slišati hkrati: klasično tehniko, svežino avtorske glasbe in drzne kitarske uglasitve. Hkrati me je spominjal na Jimmyja Pagea, Jerka Novaka, Ralpha Townerja in kakega izolskega znanca, ki se z glasbo sploh ne ukvarja. Prav ta njegova skromnost se mi je zdela pretirana, saj njegova unikatnost tako s tehničnega kot z umetniškega vidika močno presega obalni prostor.”

Po nastopu ste vsi vljudno vabljeni na pogostitev in pogovor v Bife pri kralju v Izoli (neposredna bližina koncertnega prizorišča).

VSTOP PROST / ENTRATA GRATUITA / FREE ENTRY

Po dogodku boste lahko avtorja podprli z nakupom:
– 1. Albuma: “Parenzana Blues”
– 2. Albuma: “IO”

Povezava do dogodka.


// ENGLISH //


NEW ALBUM

October 26, 2018

// SLOVENŠČINA //

Snemanje glavnine novega album je zaključeno! Kanarski Otoki so bili tokratna izjemna lokacija nastajanja posnetkov in navdiha, v Ocean Spiral Studio, kjer sta Elvis in producent Andrea F ponovno združila moči. In se seveda tudi zabavala.

Rezultati dela pa bodo kmalu na CDju!


// ENGLISH //

The recording of the basic tracks for the new album has been completed! This time the extraordinary location chosen as the birthplace for the new recordings & inspiration was the Canary islands, at Ocean Spiral Studio, where Elvis and producer Andrea F joined forces once again, And had fun, too, of course.

The fruits of their labour are coming to you soon on CD!


ZMELKOOW

October 13, 2018

// SLOVENŠČINA //

Elvis Šahbaz je pred kratkim bil otvoritveni gost na velikem koncertu “Otroci cvetja se vračajo v Cvetličarno” legendarne skupine ZMELKOOW, v Ljubljani. Klasična kitara pred rokerskim občinstvom na rock prizorišču? Zakaj pa ne, če je to publika odprta najbolj nenavadnim kreativnim izzivom, kot pričakujejo tudi sami Zmelkoow!

Odličen večer in celo več bis-ov: hvala vsem, ki ste bili prisotni!


// ENGLISH //

Elvis Šahbaz was recently the opening guest act for the big “Otroci cvetja se vračajo v Cvetličarno” concert of legendary Slovenian band ZMELKOOW, in Ljubljana. Classical guitar in front of a rock&roll audience in a rock&roll venue? Well, why not, when it’s an audience open to even the most unusual creative challenges, as Zmelkoow themselves expect!

A great evening and even several encores: thanks to all those of you who attended!